Az állatorvosi asszisztens tevékenységi körei

Az állatorvosi asszisztens tevékenységi köreiAmikor állatorvoshoz visszük házi kedvencünket, akkor gyakran láthatjuk, hogy az állatorvos nem egyedül dolgozik, hanem a feladatok ellátásában segítségére van asszisztense is. Az asszisztens önállóan állatot nem vizsgálhat, leletet nem értékelhet, nem állíthat fel kórismét, nem dönthet kezelésről, nem minősíthet állatorvosi kezelést, önállóan nem nyilatkozhat kórokozóról, járványtanról, kórfejlődésről, a beteg állapotáról, kórjóslatáról.

Mit csinálhat akkor az állatorvosi asszisztens?

A teendőket két nagy csoportra lehet osztani: a kisállatokkal és a nagyállatokkal kapcsolatos teendőkre.

A kisállatokkal kapcsolatos feladatok: a kórelőzményi alap-adatok felvétele, kikérdezése; gyógyszerkészítmény beadása szájon át vagy gyógyszerkészítmény külsőleg történő alkalmazása; kiegészítő vizsgálati eljárások részfeladatainak elvégzése; az állat előkészítése az egyes vizsgálati eljárásokhoz; a rendelő, műtő előkészítése az állatok fogadására, gyógyítására; a vizsgálati eredmények adminisztrációja.

A nagyállatokkal kapcsolatos feladatok: vérvétel; az állatorvos konkrét utasítása alapján történő gyógyszer-beadás; műtéteknél történő segédkezés; a vizsgálati eredmények, elvégzett munkák adminisztrációja; ellési segítségnyújtás.

Jól látható tehát, hogy ugyan az állatorvosi asszisztens a fontosabb feladatok elvégzésében nem helyettesítheti az állatorvost, azonban számos területen jelentősen meg tudja könnyíteni annak munkáját, feladatait, és segítséget tud nyújtani az állatorvosi teendők elvégzéséhez.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória