Mit csinál a táplálkozástudományi szakember?

Mit csinál a táplálkozástudományi szakember?A táplálkozástudományi szakember feladata, hogy a korszerű egészségügyi, élelmiszeripari és természettudományos ismeretek birtokában képes táplálkozási tanácsot nyújtani, kutatói munkát végezni, valamint új élelmiszereket és gyógyhatású készítményeket fejleszteni.

A dietetikus szakemberek képzése is az orvos-és egészségtudományi szakterület része, akárcsak a táplálkozástudományi mesterképzés. A táplálkozástudományi szakember a dietetikusnál magasabb tudományos fokozattal rendelkezik (mesterfokozat, MSc). A dietetikussal szemben a táplálkozástudományi szakembereknek lehetőségük adódik tanulmányaik doktori iskolában (PhD) való folytatására.

A magyar szabályozás szerint szakértői és tanácsadói feladatokat tud ellátni a táplálkozástudományi szakember számos területen. Ezek a területek lehetnek többek között: az élelmiszerek minőségének meghatározása, egészségügyi szempontok érvényesítése; egészségmegőrző és betegségmegelőző célból csoportos dietetikai szaktanácsadás nyújtása; minőségi, funkcionális élelmiszer, táplálékkiegészítő, tápszer és egyéb gyógytermék fejlesztése, egészségügyi hatásainak lemérése és toxikológiai vizsgálata; az európai uniós pályázati rendszerek által preferált innovatív kutató-fejlesztő munka végzése; a táplálkozástudománnyal, élelmezéssel kapcsolatos területeken szakértői és szaktanácsadási feladatok ellátása, vállalati, kutatóintézeti és szakigazgatási szinten, egészségpolitikai döntések előkészítése; a táplálkozástudomány eredményeinek népszerűsítése a lakosság népegészségügyi mutatóinak javítása érdekében.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória