Mitől függ a régi pénzek, érmék értéke?

Mitől függ a régi pénzek, érmék értéke?Gyakran találkozhatunk olyan hírekkel, hogy egy régi pénz több tízezer forintért cserél gazdát. Ilyenkor mindig elgondolkodunk, hogy lehetséges, hogy a saját régi pénzeinket is el lehet adni drágán, felkeresünk néhány numizmatikai webshopot, de rádöbbenünk, hogy nem minden értékes csak azért, mert régi.

Leggyakrabban annyit ér egy érme, amennyi rá van írva. Ez különösen igaz az újabb, vagy még forgalomban levő érmék esetén. Találkozhatunk azonban olyan érmékkel, amik akár még forgalomban is lehetnek, de kis példányszámuk, vagy valamilyen különlegesség miatt névértékük többszörösét is érhetik.

Mitől függ az érmék értéke?

Ahogy írtuk az előző fejezetben, az érmék fennmaradt/elkészített darabszáma jelentősen befolyásolhatja az értéküket. Minél ritkább egy érme, annál többet érhet. A régi érméknél jobban előjön a ritkaságbeli különbség, mivel, ha most valamiből 500 000 db-ot készítenek, az mind elérhető, de a 100 évvel ezelőtt vert 500 000 db érmének ma már csak töredéke maradt fenn.

A következő értékmeghatározó az érme anyaga. A nemesfémből készült érmék értéke a magasabb, azok közül is kiemelkednek az arany érmék.

Az érmék értéke függ még a minőségüktől, amit szaknyelven tartásfoknak nevezünk. Ezt szakértő állapítja meg, de a numizmatikában jártas személyek is elég jól meg tudják mondani, hogy egy adott érme milyen tartásfokkal rendelkezik. A minőségi kategóriák szerepe minden érménél rendkívül fontos, de különösen igaz ez a régebbi korok pénzérméi esetén.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória