Válasszuk a legjobb fogtömés típust

Válasszuk a legjobb fogtömés típustA fogászati kezelések közül a fogtömés az, amelyikre a legtöbb embernek szüksége van életes során. A fogtömés feladata, hogy a fogszuvasodást megállítsa, hogy a szuvas fog épségét helyreállítsa, megőrizze.

A fogtömés három nagy csoportba sorolható, attól függően, hogy mekkora a baj, hogy mekkora probléma a fogszuvasodás. A három csoport a hagyományos, az inlay és az outlay fogtömés.

Kisebb probléma esetén a hagyományos fogtömést alkalmazzák, amely további csoportokra bontható, attól függően, hogy milyen tömőanyagot használnak. A leggyakrabban alkalmazott, különösen régebben használt amalgám tömés, amely egy fémszínű anyag, higanyból és fémporból. Manapság már egyre jobban háttérbe szorul, helyette a fogszínű tömítőanyagot alkalmazzák inkább.

A tehetősebbek kerámia és arany tömőanyagot is választhatnak, ezek jobb minőségűek, mint az olcsóbb változatok, de jóval többe is kerülnek.

Ha a fogszuvasodás a fog nagyobb részét érinti, akkor a hagyományos fogtömés megoldások nem alkalmazhatók, ilyenkor inlay vagy onlay fogtömést kell alkalmazni. Az inlay fogtömés egy ragasztott tömés, fogtechnikus készíti el az egyéni fog jellemzőknek megfelelően, és ez kerül beragasztásra. Az onlay tömést nagyobb lyuk esetén alkalmazzák, akkor, amikor nem csak a rágófelület, hanem fog többi része is károsodott.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória