Teherautó gumi választása

Teherautó gumi választásaSzemélyautóknál viszonylag egyszerű a gumiválasztás, ugyanis meg van adva, hogy az adott autó típushoz milyen gumit ajánlott vásárolni. Teherautó gumik esetén azonban sokkal nehezebb a helyzet, ugyanis rengeteg mindent kell figyelembe venni gumi választáskor, vásárláskor.

Teherautók esetén meg kell különböztetni az egyes tengelyeket, és a tengelynek megfelelő gumit kell venni.

A kormányzott tengely a legfontosabb, ugyanis itt nagyon sok lesz az ún. dinamikus terhelés a kormányzás miatt. A kormányzott tengelyre F vagy Z jelű abroncsokat ajánlott vásárolni, ugyanis ezek biztosítják a legjobb irányíthatóságot hosszú távon is.

A másik fontos tengely a hajtott tengely, ugyanis a gyorsulások és lassítások miatt erre a tengelyre folyamatosan nagy erők hatnak. A hajtott tengelyre D, esetleg Z jelű abroncsokat ajánlott vásárolni.

A többi tengely teherviselő tengely lesz, melyekre szintén speciális gumikat kell vásárolni, ugyanis ezek azok a tengelyek, melyek a rakományt „tartják”. A legjobb megoldás a T jelű abroncs használata, adott esetben használható itt is Z jelű abroncs, de előtte meg kell győződni arról, hogy a terhelési index és a sebességjel megfelel a terhelésnek, ami érni fogja a gumit használat közben.

Ahogy személyautóknál, úgy teherautó gumiknál is ügyelni kell arra, hogy a nyomás a gumikban megfelelő legyen, különben jelentkezni fognak a nyomás miatt kialakuló gumiproblémák, ami rosszabb teljesítményhez és több kiadáshoz fog vezetni.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória