A PRK lézeres szemműtét

A PRK lézeres szemműtétA PRK az egyik legrégebbi lézeres szemműtét, lényege, hogy a kezelés során ledörzsölik a szaruhártya védőrétegét (hámsejteket), majd a szaruhártya felszínén elvégzik a kezelést. Ebből természetesen a páciens semmit nem érez, köszönhetően a helyi érzéstelenítésnek. A kezelés mindössze 10-15 percig tart, amit után megindulhat a gyógyulás folyamata. Az első 2-3 napban, amíg a ledörzsölt hámsejtek visszanőnek, fényérzékenység, idegentest érzés jelentkezik, melyek fájdalomcsillapító szedésével enyhíthetők.

Ezt a 2-3 napot könnyen lehet, hogy ágyban kell tölteni a kezelés után, és kb. 10 nap után lehet újra elkezdeni dolgozni (függ a végzett munkától is). A már bemutatott néhány napos kellemetlenségtől eltekintve a PRK kezelés teljesen biztonságos, arra kell csak figyelni, hogy a szemműtétet követő fél évben 100%-os UV szűrős napszemüveget kell viselni a szabadban.

A hagyományos PRK kezelés továbbfejlesztett változata az érintés nélküli, ún. No-Touch PRK. Előnye, hogy a korábbi mechanikai hámréteg eltávolítással szemben ennél a kezelésnél nem sebész végzi ezt a folyamatot, hanem egy lézer, bármiféle érintés nélkül. A kezelés előnye tehát, hogy akik ódzkodnak attól, hogy hozzáérjenek a szemükhöz is vállalkozhatnak PRK kezelésre. A kezelés további előnye, hogy a lézer precízebben távolítja el a hámot, mint a sebész mechanikai eszközzel, valamint gyorsabb a kezelés és rövidebb a gyógyulási idő is.

Természetesen vállalkozhatnak FEMTO kezelésre is, azonban annak az ára jóval magasabb, mint a PRK kezeléseké, mivel 2 lézerre van hozzá szükség.

Legutóbbi bejegyzések

Archívum

Kategória